Category Archives: Nutrition Tips

Nutrition and Food Tips

Tips Kekal Cergas Bertenaga di Bulan Ramadhan

Bulan ibadah penuh barakah, Ramadhan Al-Mubarak kembali lagi. Sambil menjalani ibadah berpuasa, kita turut meraih kekuatan iman dan belajar mengawal nafsu diri. Tatkala menahan diri daripada lapar dan dahaga, Ramadhan mendidik kita agar bersabar terutamanya ketika berdepan dengan pelbagai menu lazat yang pastinya menaikkan nafsu makan berbanding hari-hari biasa. Pun begitu, fadilat berpuasa menjadi hambar […]

Kalori Defisit VS Keto/Atkins/Vegan/LowCarbs/Intermittent Fasting/Berpuasa

Terima kasih kepada ellice yang bertanyakan soalan tentang, kenapa penting Kalori Defisit berbanding jenis-jenis diet yang lain seperti Keto/Atkins/Vegan/LowCarbs/Intermittent Fasting/Berpuasa dan sebagainya. Berbalik kepada teori asas untuk kurangkan berat badan (lose weight). Ini belum teori untuk kurangkan lemak lagi (burn fat). Ada dua perkara berbeza untuk kurangkan berat badan dan kurangkan lemak badan. Saya akan […]

Dalgona Coffee Viral? Boleh Buat Gemuk Tak?

Dah tiga hari perintah kawalan pergerakan beroperasi, ini bermakna dah tiga hari juga la kita dah duduk rumah kan. Okay mesti pernah dengar kan kopi yang viral di media sosial dengan nama “DALGONA COFFEE” ni! Kalau korang yang sentiasa mengikuti perkembangan trend di media sosial terutamanya aplikasi TikTok, korang mesti dah tahu betapa popularnya video […]

Review Susu Soya HomeSoy Tanpa Gula Tambahan

Susu soya antara susu alternatif yang popular bagi yang tak minum susu lembu atau vegan. Namun susu soya yang available kat pasaraya tu ada yang mengandungi kandungan gula yang agak tinggi. Tanpa Gula Tambahan Disebabkan tanpa gula tambahan rasanya memang tawar tapi still rasa susu soya. Jangan risau masih boleh diterima oleh tekak yea. Sebab […]

Top 5 Tips for Success

Starting a weight loss journey can be incredibly rewarding, but it takes planning and preparation in order to successfully reach your goals. Here a five of the most common challenges our weight loss transformation participants encounter and some tips to help you be successful along your journey. 1. Preparing your meals ahead of time. The […]

Susu Rendah Lemak Tak Bagus Kerana Di Tambah Sesuatu?

Susu rendah lemak yang telah hilang lemaknya, MEMANG diganti sesuatu! iaitu Karbohidrat ! Jadi persoalannya, susu rendah lemak = dibuang lemak diganti karbohidrat, adakah masih berkhasiat? Ya masih berkhasiat dan rendah kalori. Kenapa rendah kalori? 1 gram lemak = 9 kcal1 gram karbohidrat = 4 kcal Kalau dibuang lemak susu 5 gram (45 kcal) , […]

10 Cara Kempiskan Perut

“Bagaimana nak turunkan perut buncit dengan cepat?” Masalah perut buncit ini selalunya terjadi kepada kaum lelaki. Untuk perempuan kurang nampak sikit buncit sebab bila baju jatuh pada bahagian badan, disebabkan ada dada, perut itu tak nampak sangat. Kita ada banyak cara, banyak mitos dalam menurunkan berat badan. Pertama sekali, saya nak pergi kepada mitos dulu. […]