fbpx

Adakah Abs betul-betul di buat di Dapur?

Jika anda sudah melakukan sit-up setiap pagi dengan harapan untuk melihat six-pack ataupun perut yang rata, hentikan. Abs di buat di dapur, itulah di mana kita patut bermula. Samada anda boleh lihat abs anda atau tidak bergantung kepada body fat percentage dan di mana anda simpan lebihan kalori anda. 

Jika anda sedikit muscular (have big muscle) anda mungkin nampak cepat garisan muscle abs pada 15% body fat, kepada lelaki yang kurang muscular, mungkin ia tak nampak sangat sehingga paras 10% baru nampak abs anda. Mostly yang tak muscular ni seperti Runners dan atlit sukan badminton atau bola sepak. Untuk perempuan pula, peratusan ini mungkin melompat sedikit dan perut yang rata mungkin akan muncul pada lingkungan 15% hingga 18%. 

Mengawal insulin adalah faktor utama untuk dipertimbangkan apabila anda cuba membina abs di dapur, Jadi makanan yang anda pilih sangat penting. Elakkan makanan yang mengandungi gula tambahan yang menyebabkan insulin meningkat dan kalori akan disimpan sebagai lemak keseluruhannya. 

Kaedah-Kaedah yang Anda Perlu Mengikuti untuk Abs Flat: 

1. Cut Down Carbs Bukan bermaksud tidak mengambil karbohidrat, tapi limit pengambilan karbo seharian. Pengambilan karbo bergantung kepada berapa banyak aktiviti yang anda lakukan setiap hari. Jika ambil karbo pastikan ambil dari sumber whole grain source atau buah-buahan. Jika anda luangkan seharian anda bekerja di atas meja dan sedentary life, pengambilan 10g carbs waktu sarapan, dan makan tengah hari dah cukup baik 

2. Eat protein witth Every Meal Perut yang flat dan ripped abdominal wall memerlukan otot, jadi protein itu wajib. Protein di perlukan untuk repair dan grow muscle tissue untuk jadikan abs yang kita mahu. Secara am kita memerlukan 1.2g protein untuk setiap berat kg berat badan kita dalam pounds. Protein juga akan bantu kita rasa kenyang untuk elakkan snacking berlebihan. 

3. Don’t Fear Fat Dietary fat tak sama seperti body fat, dan mengambil dietary fat bantu untuk hilangkan 

lemak di bahagian perut kita dan jadikan perut kita flat. Antara sumber fat yang baik ialah dari nuts, olive oil, avocado dan fish oil. 

4. Get a Good Night`s Sleep Tidur adalah keperluan untuk muscle growth dan fat burning kerana ia membuat badan kita grow dan recover. Lebih banyak muscle yang anda ada, lebih cepat anda membakar lemak. Tidur malam yang baik dapat menyimpan cortisol (stress hormone) down, di mana ia berkaitan dengan weight gain dan belly fat 

5. More than Crunches Untuk mendapatkan flat abs kita perlu bersenam, tetapi bukan crunches semata-mata. Senaman yang melibatkan core balance dan stability seperti bench press, squat dan shoulder press adalah senaman yang baik untuk menguatkan dinding abs. 

Makanan yang perlu di Ambil dan Elakkan untuk Flat Abs: 

Makanan yang perlu di makan: 

 Green vegetables 
 Avocado 
 Chicken breast 
 Eggs/Eggs whites 
 Blueberries 
 Salmon/Tuna 
 Greek yogurt (plain) 
 Almonds/walnuts 
 Olive Oil 
 Sweet potato/oats 

Makanan yang perlu di elakkan: 

 Soda/fruit juice/smoothies 
 Candy 
 Processed foods/fast food 
 Yogurt with added sugars 
 Oats with added sugars 
 Chips 
 French fries 
 Bananas (unless directly following a workout) 
 White bread 
 White pasta 
 Salad dressings

Leave a Reply

%d bloggers like this: